lørdag 2. juni 2007

Sammenligning av FUE og strip hårtransplantasjon

Artikkelen er oversatt fra engelsk. Se orginalartikkelen.

Jeg har bare nylig oppdaget FUE (Folicular Unit Extraction), og jeg skulle ønske det var en metode jeg kjente for lenge siden. FUE etterlater ingen arr, og helningen etter min egen operasjon har gått bemerkelsesverdig fort og smertefritt sammenlignet med strip-kirurgi. Dette alene gjør en stor forskjell for meg.

Merk: Dette er ikke en uhildet sammenligning av FUE og strip hårtransplantasjon. Jeg mener sterkt at FUE er en bedre metode pga. tidligere dårlige erfaringer med strip-kirurgi. Likevel håper jeg at jeg kan bidra med verdifull informasjon.

Det er lett å tenke at strip-arret ikke er noe problem, at det lett kan gjemmes under håret i nakken, og dermed ikke skaper noen bekymringer. Slik har det ikke vært for meg.

Det er flere aspekter rundt selve arret som det er verdt å tenke gjennom. For meg er de mer en grunn nok til å velge FUE-metoden fremfor strip:
  • Strip-kirurgi fikk meg til å miste mye av følelsen i nakken. Selv nå, 6 år etter min siste strip-operasjon, har jeg veldig nedsatt følighet i nakken, som en konstant nummenhet.

  • Strip-arret har gjort meg veldig intimitetssky. Jeg liker ikke lenger små ting som å bli kilt i nakken, fordi jeg stadig tenker at arret mitt vil bli oppdaget. Og glem å gå til frisøren, de tar ikke hensyn til arret, så etter besøk er det synlig for alle og hvermann. Det er vanskelig å sette en pris på disse små tingene, men hos meg er det tilstede hele tiden i tankene mine, og jeg driver vel til en hviss grad folk unna meg fordi jeg er redd for å bli "avslørt."

  • All bekymringen stjeler energien min. Arret har alltid oppmerksomheten min. Er det synlig? Vil noen oppdage det? Bør jeg gre håret igjen? Dette er en skikkelig "killer" for meg, fordi det dreper all spontaniteten min. Jeg hater f.eks. å gå å svømme (som jeg elsket tidligere), fordi det roter til håret mitt slik at arret blir synlig.

  • Jeg kan ikke ha kort hår lenger. Jeg skulle gjerne hatt muligheten til å bare barbere hodet innimellom, eller bare ha kort hår. Det hadde vært befriende. Nå må jeg alltid passe på å ha langt nok hår i nakken til å dekke arret.

  • Strip-kirurgi tvinger deg til å ta flere hårtransplantasjoner. I mange tilfeller fortsetter man å miste hår etter første hårtransplantasjon. Med et strip-arr som skal skjules, mister man muligheten til å velge å barbere hodet. Man kan heller ikke ha håret kort, som ofte ser best ut med lite hår på toppen. Da blir arret synlig i nakken. Løsningen blir at man må transplantere mer. FUE gir større valgfrihet her, fordi nakken ser naturlig ut og ikke må dekkes.
Jeg har sitert en person som "lider av en dårlig hårtransplantasjon" et annet sted i bloggen min:
"I have really lost a good five or more years of my life worrying about hair, when I should have been worrying about living. It is such a monumental waste of anyone’s life"
Dette sitatet beskriver hva jeg tenker om strip-arret mitt. Jeg innser at ikke alle pasienter vil ha samme type bekymringer som meg, men jeg mener fortsatt det er viktig å ta hensyn til følgene av et strip-arr når man skal velge mellom FUE og strip-kirurgi.

Punktene ovenfor er i stor grad grunnen til at jeg selv har valgt å gjennomføre en FUE-transplantasjon. Tidligere denne uken besøkte jeg Dr. Hussains hårtransplantasjons-klinikk i Pakistan (My Hair Clinic) - i hovedsak for å kamuflere arret i nakken, men også for å få tykkere hår på toppen. Nå venter jeg tålmodig på resultatene. Transplantert hår vokser dårligere i arrvev, men jeg håper at nok hår "slår rot" til at jeg får dekket arret mitt.

New Hair Clinic (som utførte strip-operasjonene mine) anbefalte meg å få utført "hårsimulering" på arret, i form av permanent makeup som blir tattoert på arret. Jeg forsøkte dette, men resultatet ser bare dumt ut. Enda en grunn til å skjule arret! Damen som gjennomførte "hårsimuleringen" anbefalte meg å gjøre det på hele hodet! Takk og pris for at jeg ikke lot meg lure til det!

Dr. Hussain har en tabell som sammenligner FUE og strip-kirurgi på sin webtjeneste. Det var der jeg først fikk interesse for FUE-metoden.

Jeg skulle bare ønske jeg hadde ventet med mine tidligste hårtransplantasjoner til FUE-metoden var tilgjengelig. Det hadde spart meg for en masse bekymringer.

Oppdatering: Nå har det gått fire uker siden FUE-operasjonen min. Helningen har gått fort, som lovet, og det har vært en lettelse for meg å slippe å være hjemme fra jobben i ukesvis. Jeg skal prøve å få lagt opp noen bilder av arret mitt når håret begynner å vokse.

2 kommentarer:

Torbjørn Einar sa...

Hei!

Takk for sist! Var på klinikken i Islamabad sammen med deg.
Det er igrunn litt trist å lese om alle de som har fått ødelagt utseendet av strip operasjoner.
Jeg synes også det ser lovende ut for min del. Undersøker stadig bak for å se hvordan det gror. Jeg har bestemt meg for å dra tilbake i løpet av nest vår.
Dr Hussain er helt klart en person som oppriktig bryr seg og gjør en 100% god jobb.
Han bør bli ettertraket!
Var veldig koselig å prate med deg siden vi på mange måter var i samme situasjon. Ønsker deg lykke til!
T. Johansen

Anonym sa...

Hei, fant en artikkel om strip/operasjon som flere bør få se: Strip hårtransplantasjon (Obs!! Sterke bilder!)